Sunday 19 June 2016

Liege'i võlusid avastamas ja football madness


Viimane nädal Belgias hakkas nüüd tiksuma ja nagu mu kallis Debi ühe ilusa metafoorina ütles: "Mu emotsioonid on praegu nagu Belgia ilm - hommik võib küll algada väga ilusalt ja soojalt ja päikseliselt, aga siis jõuab kasvõi see üks tume pilveke meie peakohale ja sekundipealt on ilm täiesti vastupidine, vihma kallab täiega, tuul sasib juukseid ja kaugelt on isegi kuulda müristamist. Ja nii iga päev, mitu korda päevas."
Eile alustasin oma esimese kohvri pakkimisega ja see oli jälle üks nendest hetkedest mil mulle jõudis jällegi rohkem kohale, et see ongi läbi. Ja just nimelt sellepärast, et see kõik ongi kohe läbi, ütlesin ma endale, et okei, eksamid pole nii tähtsad kui see, et ma oma viimaseid nädalaid Belgias ikka täiega nautida saan, ehk siis ma otsustasin, et eksamiteks õpin vaid üks päev enne eksamit ja igal võimalikul vabal hetkel lähen ma ja teen midagi.

Eelmine laupäev viiski mind Liege, seal sain kokku Heleniga, kes mind Lieges ringi vedas. Põhiplaaniks oli meil tegelikult minna seal toimuvale China Town festivalile, aga see polnud midagi erilist, niiet ostsime sealt lihtsalt oma söögid ja ma proovisin ka mingit imelikku Hiina jooki, mis maitse poolest oli nagu õlu ja kõrvetatud suhkru segu. Edasi läksime me hoopis Liege citadelli turnima. Sinna viis peaagu 400 trepiastet ja sellel hetkel saime mõlemad aru, kui olematuks meie füüsiline tase selle ühe aastaga on muutunud. Lõpuks jõudsime siiski üles kohale ja see vaade oli 100% seda ronimist väärt! Kui olime kõik oma pildid seal ära klõpsinud, liikusime taas alla ja ostsime jäätist, et sellega siis mööda kanaliäärt mõnusalt kaubanduskeskuse poole kõndida. Helen ostis endale kohvri ja mulle jõudis jälle kohale, et see ongi läbi.

Pühapäeva pühendasin ma õppimisele ja esmaspäevast saati olin ma omaette rutiinis: iga hommik kella 10ni eksam, peale eksamit seisime veidi aega sõpradega kooli ees ja jutustasime, et õppimist natukenegi edasi lükata, koju jõudes alustasin õppimist järgmise päeva eksamiks ja õhtu võtsin endale vabaks, et rahulikult perega telekat vaadata ja Belgiale jalgpallis kaasa elada.

Reedel peale selle nädala viimast eksamit sain Mechelenis kokku Debiga ja ma viisin ta ühte kõige armsamasse kohvikusse, kus ma kunagi käinud olen. Algul oli plaanis peale kohvikut veel midagi teha, aga lõpuks juhtus nii, et me lihtsalt istusime seal nendes mugavates vintage toolides peaaegu et 4 tundi ja puistasime oma südameid ja nutsime ja lihtsalt rääkisime kõigest.

Laupäeval tegin viimase hetke otsuse minna Bokrijki, kus toimus YFU picnic. Peale picnicu sõitsime Lea, Joaquini ja Camilaga Hasseltisse. Nagu te võibolla juba teate, siis praegu toimuvad UEFA jalka mängud ja ükspäev hostisa ütles mulle, et Eesti kaotas 7-0 Portugalile ja ma lihtsalt naersin. Õnneks see aasta on mul võimalus toetada oma koduriiki ja tegelikult ka loota, et me võidame ja Belglaste suhtumine jalgpalli on go big or go home. Mechelenis ringi sõites näen, et igal teisel majal lipub kusagil aknast välja Belgia lipp (nad ei pane isegi riigipühadel lippu välja) ja kõik autod on kaunistatud musta-kollase-punase värvidega. Poes on müügil sellised sokid, mille saad oma auto tahavaate peeglile ümber tõmmata ja kuna belglaste tiimi nimi on Rode Duivels aka Red Devils aka Punased Kuradid, siis vahel näed isegi autosid, millele on külge kinnitatud kuradisarved ja antenn on kuradi sabaks muutunud. Jalka mängud on üks sündmus, mis toob Flandria ja Wallonia rahva kokku, muidu on need kaks täiesti erinevat rahvust, kes ühes riigis elavad, pidevalt vaenujalul. Jalka ajal on kõik üks tiim ja keegi ei vihka kedagi. Igatahes, pikk jutt viis selleni, et Belglased on väga uhked oma tiimi üle ja laupäeval oli Hasseltisse üles pandud selline suur ekraan, kust siis mängu näidati, ja kõik said seda vaatama minna. Seal saime kokku ka Grace ja Pinniga ja meil olid oma Belgia lipud ümber ja sellel hetkel tundsime me ennast rohkem belglastena kui kunagi varem. Kõige parem selle juures oli veel see, et Belgia võitis 3-0 Iirimaale ja see pidu mis seal toimus iga kord kui Belgia värava skooris oli meeletu. Kõik hüppasid ja karjusid täiega ja lasti rakette ja rahva sekka lasti punast tossu, see oli nii mega lihtsalt. Ja see hetk kui viimane lisaminut otsa sai ja see oli official, et Belgia on võitnud, see oli mega äge. Kõik hakkasid kohe neid tüüpilisi jalkalaule karjuma ja kõlaritest hakkas The Wolf mängima ja lõpuks lasti ka Rode Duivels'ite tunnuslaulu ja see team spirit oli lihtsalt ülim. Peale lõpuvilet käis seal samal platisl pidu ja tantsimine veel tükk aega edasi ja mitte kedagi ei huvitanud see, et vihma täiega kallas, kõik lihtsalt tantsisid vihmas ja ma tahtsin seda nii filmida, aga mul oli siis juba aku kahjuks tühi. Kui me sealt lõpuks lahkusime, läbimärjad ja Belgia lipud endiselt ümber ja me Lea kodu poole kõndisme, nägime et linnas oli suur ummik. Autod lasid kõigile signaali ja nad lehvitasid oma lippe aknast välja ja hüüdsid ja karjusid ja lasid muusikat kõigile jalakäijatele, kes sealt lahkusid. See oli üks asi, mida me Belgias olles kindlalt teha tahtsin ja ma juba vahepeal kartsin, et ma ei jõuagi selleni, aga nüüd saan selle rahumeeli oma bucket listist maha tõmmata ja 100% would do it again.
_________________________________________________________________________________

Mijn laatste week in Belgie is begonnen en zoals mijn Debitje heel mooi heeft gezegt: "Mijn emoties zijn net zoals het Belgisch weer - 's morgens is het misschien wel mooi en de zon schijnt en het is warm, maar toen komt die ene donkere wolk en een secondje later is het kei hard aan het regenen en het is winderig en ver weg kunt je ook een beetje donder horen. En zo is het elke dag."
Gisteren ben ik begonnen met het inpakken van mijn koffer en da was weer een van die momenten dat ik gerealiseerd heb dat 'het is gedaan.' En omdat alles binnenkort gedaan is ben ik besloten om slechts een dag voor het examen ietske studeren en met mijn vrije tijd ga ik gewoon iets doen om van mijn laatse momenten in Belgie genieten.

Vorige week zaterdag ben ik naar Liege gegaan met Helen. Onze plan was eigenlijk de China Town festival te bezoeken maar we vonden dat een beetje saai dus daar hebben we gewoon eten gekocht en daarna gingen we door naar de citadel van Liege. Om er boven te raken moesten we bijna 400 trappen stappen en daar hebben we gerealiseerd dat onze conditie helemaal kapot is. Eindelijk waren we erop en de uitzicht was prachtig! Nadat we ongeweer 1000 foto's hadden genomen was het tijd om terug naar beneden te gaan. Daarna hebben we ijsjes gekocht en gewoon naar een shopping centrum gewandeled.

Op zondag begon ik weer met het studeren en vanaf maandag had ik mijn eigen routine: elke morgen tot 10u examen, na het examen een beetje babbelen me vrienden om het studeren een beetje uit te stellen, daarna thuis beginnen met het studeren voor het volgende examen en 's avonds soms gewoon tv kijken en de Rode Duivels steunen.

Vrijdag na mijn laatste examen van de week had ik met Debi afgesproken in Mechelen. Eigenlijk gingen we vele dingen doen ma uiteindelijk hebben we bijna 4 uur in een cafetje gewoon over alles gebabbeld.

Op zaterdag maakte ik een laatste minuut beslissing om naar Bokrijk te gaan voor een YFU picnic. Na de picnic ging ik me Lea, Joaquin en Camila naar Hasselt om een voetbal match op de grote scherm te gaan kijken. Zoals jullie allemaal zeker al weten, het is nu de UEFA voetbal games en vorige week zei mijn gastpapa tegen mij dat Estland 7-0 tegen Portugal verloren is en ik lachte gewoon. Gelukkig kan ik dit jaar wel mijn thuisland steunen en eigenlijk ook weten dat we een kans hebben. Anyway, daar hadden we ook me Grace en Pinn afgesproken en samen gingen we binnen en het was vol van mensen met rode tshirts en gewoon alle mogelijke merch van de rode duivels. We hadden ook onze belgische vlaggen mee genomen en op dat moment voelde ik me zo belgisch en de team spirit was prachtig! Belgie heeft 3-0 gewonnen tegen Ierland en elk keer dat er een goal was ging de volk gewoon zot, iedereen begon met springen en roepen en zingen en er waren vuurwerken en ik vond het zo leuk. En na dat de laatste extra minuut gedaan was en het offcieel was dat Belgie gewonnen is was iedereen kei hard aan het springen en roepen en het liedje van de rode duivels was aan het spelen en iedereen was mee aan het zingen en ergens was er ook kei veel rode rook een vuurweren en alles! Ik wou da ook filmen ma mijn batterij was dan al leeg haha. Wanneer we terug naar Lea haar thuis gingen was er een kei lange file maar iedereen in zijn auto's was ook mee aan het zingen. 100% would do it again.

Vot selline näeb iga teine maja praegu välja


Liege
Vot siit pidime üles kõmpima






Mechelen






Rode Duivels


Vihma kallab aga meil jumalast kama


1 comment: